Om att bli utslängd

De sociala mediernas ständiga flöde flimrar förbi; artiklar, musik, bilder. Rätt sällan är det något som stannar kvar, ger avtryck, men nu har jag haft en klump i magen i 6 timmar. I vanliga fall tillkännages nyheter om graviditet och giftermål i glädje – jag svarar med ett leende, ett tryck på en knapp som visar att jag gillar detta nya. Idag var nyheten om graviditet och giftermål indränkt i uppgivenhet, ångest, sorg och ovisshet som kändes, fysiskt.

Det handlar om Linn Ruthenberg, en bekant från Etiopientiden. Hon blev kär, förlovade sig, blev gravid, gifte sig – med Steve Shungu från Demokratiska Republiken Kongo. Han kom till Sverige som politisk flykting men tvingas nu lämna landet. Att söka uppehållstillstånd med anknytning som skäl måste nämligen göras från hemlandet, även om det landet är en konflikthärd där Steve är hotad till livet och även om den gravida frun är i Sverige.

Jag hoppas på ett annat system, där vi inte slänger ut människor. Jag hoppas på nya riktlinjer, en politik som sätter människan främst. Och så hoppas jag att Linn och Steve ska få vara tillsammans när de väntar sitt första barn.

Herre, förbarma dig.

Länk

2 tankar om “Om att bli utslängd

  1. Pingback: Tillbaka | አዲስ ተስፋ :: Nytt hopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s