ጥምቀት

I helgen firas Timket/Tmqet/ጥምቀት till minne av Jesu dop, vilket i Addis Abeba innebär en stor fest då utsmyckade processioner för fram sin kyrkas modell av förbundsarken. Inklusive en massa betydelsefulla ritualer som en ickeortodox som jag inte riktigt hänger med på. Här är det så kallt att vår tyska termometer strejkar så vi håller oss mest inomhus och fyller dagen med det vanliga, det vill säga joller och blöjbyten. Och ETV som sänder diverse helgrelaterade program. Förra året var det däremot annorlunda:

SAM_1996

Då var vi nämligen på Janmeda! Den stora gräsytan mitt i Addis som i vanliga fall ockuperas av atleter invaderades av präster och annat finklätt folk.

SAM_1986

Alla var där! Till exempel vår favoritfamilj. På vägen hem stack Samuel ut huvudet genom bilrutan och ropade ”Shiromeda! Shiromeda!” som en riktig konduktör – stor succé.

SAM_1981

Tariku hittade som alltid ett gäng ungar att prata med, just dessa hade gjort ett spel av en bit kartong och använda refillkort. Tarre spelade bort alla våra besparingar.

SAM_2010

Utanför vårt hus var det också fest. Medan Tariku gick ut stod jag på tå vid vår mur och sneglade på vad som försiggick nere vid floden. Verkar lite konstigt i efterhand, men ibland orkade jag verkligen inte vara vit på offentliga platser och dra alla blickar till mig.

SAM_2005

Bron till mina svärföräldrar var klädd med vimplar i Etiopiens färger. För övrigt en väldigt smart idé för att skapa feststämning på vardagliga platser, borde kanske genomföra det här.

En tanke på “ጥምቀት

  1. Kära du! Ja, det var en fin stund vi hade tillsammans där på Janmeda. I år orkade vi inte ta oss dit, kanske på grund av den anledning du själv skrev. Vi pallade inte vara i blickfånget. Men, hela stan sjöd av glädje och firande. Många gator var avstängda och vi kom nästan inte hem till Shiromeda efter kyrkan. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s