Om barnkläder

Tack vare generösa kusiner och vänner har vår son en rätt gedigen garderob och därför har jag fram tills i förrgår inte behövt sätta min fot i en affär som säljer barnkläder. För er som inte shoppar bebiskläder särskilt ofta kan jag berätta hur det ser ut.

Vänster: Svart och blått, dinosaurier och bilar.

Höger: Rosa och vitt, puffärmar och hjärtan.

Ingen nyhet egentligen, men jag blir upprörd på ett så väldigt uppgivet sätt. Varför ser det ut såhär? Varför har vår del av världen delat upp små barn i två olika läger, där det inte bara handlar om rosa och blått utan även om en uppmaning till passivitet eller aktivitet?

Jag älskade att ha klänning när jag var liten, min favoritfärg var rosa och helst bar jag klackiskor mest hela tiden – i ärlighetens namn upplever jag inte att min prinsesspepp har begränsat mig senare i livet, kanske tvärtom. För det är inte det rosa som är problemet, utan att vi vuxna går på klädkedjornas stereotypa världsbild där våra söner ska vara på ett sätt, våra döttrar på ett annat. Rosa är en fin färg, så varför skulle den inte kunna bäras av en pojke? När Tariku väljer vilken färg Esaias ska kläs i föredrar han ofta rosa eller lila. Helt enkelt för att han tycker att de färgerna är fina och för att han har levt nästan hela sitt liv i ett land där rosa inte är en färg enbart för flickor. I mötet med det svenska sättet att tolka färger pratar han ofta om att fokusera på personen istället för kläderna.

Esaias första plagg var mönstrat med blå bilar. Visste ni att det var en pojke? frågade en i personalen. Det visste vi ju inte, men om vi hade fått en flicka så tänker jag mig att även hon en dag skulle ta körkort och köra bil, precis som jag. Dessutom har jag både blå byxor och blå tröja på mig i skrivande stund. Alltså finns det noll logik, bara tradition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s