Se men inte äga

Det finns en massa saker jag skulle kunna äga. Vackra ting, snygga kläder, sköna soffor och väldoftande schampon. Det har inte så mycket att göra med mitt överlevande, utan är snarare kopplat till mitt habegär – jag vill äga det. När det kommer till dessa prylar som är fullt njutbara gör min hjärna ofta en kullerbytta och tänker att jag måste äga för att njuta. Snygg tröja, jag måste köpa den, vackra gardiner, de måste hänga i mitt kök. Huruvida jag äger eller ej påverkar egentligen inte värdet, skönheten, i varan. Så mitt bästa knep för att göra en bakåtkullerbytta – alltså att resonera min hjärna och dess köpinstinkter till någon slags rimlighet – är att njuta utan att köpa.

Det här är vackert, men jag behöver inte klä mig i det. Det här doftar gott, men jag måste inte dofta så. Det här gav uttryck för fantastisk kreativitet, jag kan bli peppad till att bli mer kreativ själv utan att betala för just det här.

Det är dumt att betala för mycket, menar Elgiganten. Det är dumt att betala alls, tycker jag.

5 tankar om “Se men inte äga

  1. Ibland kan jag bli så otroligt trött på all präktighet ! Så otroligt härligt att våga vara lite ” syndig”. Jag är uppvuxen i E F S. . Har varit många gånger i Etiopien och sett allt elände.. Har fått en distans och vet att livet inte är så enkelt. , Ta vara på livet där du är och ge inte andra en massa skuld. Var och en gör efter sin förmåga.

    • Hej Maggan! Mitt syfte är inte att ge andra skuld, utan att dela med mig av ett tankesätt som har hjälpt mig att inte dras med i konsumtionshetsen som stressar mig enormt. Om du tycker att jag framstår som präktig eller kräver någonting av dig som läsare beklagar jag det och kom ihåg att om det gör dig illa behöver du inte läsa.

  2. Idag på Lindex när jag provade en tröja jag inte alls behövde så tänkte jag ”WWED” (What Would Elin Do?). Och så hängde jag tillbaka den. 🙂 Du är så bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s