När Jesus fick semester

Jag kommer så väl ihåg den ugandiske mannens ansiktsuttryck under den där lunchen i Malmö för några år sedan. Vad är det du säger? Menar du att kyrkorna i Sverige stänger under sommaren? 

Det finns vissa saker jag aldrig kan förstå hur mycket jag än anstränger mig och det faktum att kristna församlingar tar sommarlov är ungefär lika svårt att greppa som universums oändlighet. För självklart förstår jag att även predikanter vill ha semester och att vissa lämnar sin hemort under juni, juli och augusti, men ändå är sommarstängda kyrkor ungefär det konstigaste som finns. Det kommunicerar att församling är en aktivitet bland alla andra, något som vi klarar oss utan i tre månader – en fjärdedel av hela året.

Om församlingen ska vara som en familj – vem väljer bort att träffa sin familj bara för att det är sommar? Och varför skulle Kristi egen kropp ligga orörlig som i dvala bara för att solen lyser lite extra?

2 tankar om “När Jesus fick semester

  1. Amen! Måhända behövs det enklare Gudstjänstupplägg samt att fler lekmän engageras? I Mosaik kör vi på sommaren, men inte i en lokal utan i Stadsparken, och inte genom att pastorerna gör allt utan genom att den som vill får hålla i Gudstjänsten. Det funkar fantastiskt bra (och ibland dyker det upp folk från Mikaelskyrkan som har Gudstjänstlängtan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s