Att förspillas i onödan

Försökte återkoppla mig mot omvärlden genom att gå in på Dagens Nyheters hemsida, men som vanligt kollade jag mer på bilder och skummade rubriker än att faktiskt läsa artiklarna. Hursomhelst fastnade mina ögon på detta:

Nej, jag tänkte inte på hur sjukt det är att folk har råd att slänga ätbar mat eller hur chokladen lyser med sin frånvaro i denna stad. Istället måste jag ha fått något religiöst i blicken då jag insåg att det här är ju helt sant – om vi bara byter ut chokladen mot människan. Den för tillfället största frustrationen i mitt liv är inte kulturkrockar eller språkförbistringen utan det faktum att så många liv förspills i onödan. Många utvecklingsteorier går ut på att fattigdom inte definieras av brist på pengar, utan brist på valmöjligheter. En vanlig dag möter jag inte särskilt många uppsvullna magar, men hela tiden påminns jag om att människor inte har några alternativ. Kvinnor som kanske hade varit underbara företagsledare står och bakar injera dagarna i ända. Män som kanske hade varit pedagogiska mattelärare gräver ett dike. Valmöjligheterna lyser med sin frånvaro, och människan förspills i onödan.

2 tankar om “Att förspillas i onödan

  1. Helt sant. Det är i många fall ”missbrukad kvinno- och manskraft”, där hela samhället blir lidande av att anlag och möjligheter inte beaktas/utvecklas. Men när valmöjligheterna faktiskt ges, som ganska ofta i i-världen, ångrar vi oss ändå ofta, som Kierkegaard påpekade. Eftersom vi alltid måste välja bort de flesta möjligheterna. (Det beror på att vårt liv är så rikt, kontrade Ove Wikström).

    I varje fall är man ju inte helt förspilld som människa om man åtminstone tillåts leva vidare, om man slipper buras in och om man får mat för dagen. Men nedanstående exempel handlar om hur människoliv även i Sverige avsiktligt förspills, mycket konkret dessutom: http://www.efsidag.blogspot.se/2012/03/det-ratta-barnet.html
    (Kolla DN-Hannes relevanta reaktion!!! http://www.dn.se/ledare/signerat/fosterdiagnostik-i-doktor-mengeles-fotspar )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s