Utsidan

När det kommer till denna kontinent finns det många myter om människors tankesätt och beteenden, i stil med de är så glada fastän de är fattiga. En mer subtil föreställning om invånare i länder som Etiopien är att det här med utseendet inte är särskilt viktigt. Att man har förstått vad som egentligen är livets kärna, att man är totalt accepterande och att det inte spelar särskilt stor roll om man har skor gjorda av bildäck eller skinn. För att spä på denna illusion fylls ekvationen också med otaliga före detta volontärer eller liknande grupper som kommer hem till väst iklädda lagom trasiga bohemiska kläder med örhängen gjorda av gamla kapsyler.

Ni anar säkert redan varthän detta resonemang tänker bege sig; denna föreställning har väldigt lite stöd i Addis Abeba. Min subjektiva upplevelse är att väldigt stor vikt läggs vid utseendet, allt från skor till nagellack och håruppsättningar. Att förklara varför skulle sannolikt kräva en mindre avhandling, men låt oss ta den korta versionen.

Fattigdom finns. Har man inte råd, kan man inte klä sig ordentligt. Har man råd, klär man sig ordentligt. Antalet nyrika ökar lavinartat vilket resulterar i fler som vill visa sin nya position i samhället. Om något kommer från USA är det eftersträvansvärt, däribland trender. Kritiskt tänkande gentemot reklam har inte riktigt slagit igenom än. För att inte tala om kritiskt tänkande gentemot ekonomiskt överflöd. Och inte att förglömma; snygga tjejer får gifta sig rikt.

Så visst, ni kan gott tro att jag smälter in i mängden med min brors gamla byxor och ett ansikte utan smink. Men i ärlighetens namn är jag mer kulturellt korrekt i thailändska högklackade skor och läppglans.

3 tankar om “Utsidan

  1. Din kommentar gäller nog för alla ”fattiga” länder. Klart man vill vara snygg! Men varför har jag så svårt att tänka mej dej i högklackat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s