Dagens bästa

står vännerna för. Enormt befriande med lite verklighetsförankring mitt i julklappsbiståndsruschen. Där det utlovas att om du ger en hundring eller två så – hör och häpna – räddar du liv.

Och av egen erfarenhet är det väldigt enkelt att ge en hundring men extremt svårt att se fattigdomsproblemet för vad det faktiskt är och försöka göra något åt saken.

3 tankar om “Dagens bästa

  • Ja, det vore ju tråkigt om Sverige tömdes på folk!

   Jag tror absolut att ett getköp eller gåvor till organisationer kan vara bra, huvudpoängen är väl att inse att det inte är mirakelmedicinen… I vår egen kontext är det ganska lätt att se att en enstaka åtgärd (t ex en get) inte löser alla problem som kan finnas i en familj eller i ett samhälle (sociala, ekonomiska, andliga, relationella osv) och utmaningen är att förstå att även i andra länder är situationen komplex. Det mest hållbara tror jag är att släppa in afrikanska företag på marknaden, så att fler kan få jobb och ta sig ur fattigdomen på eget initiativ. I kontrast till att ”rädda världen” låter det ju väldigt oromantiskt det här med att ”skapa arbetstillfällen”, men om det är fattigdom som ska utrotas tror jag det är så vi måste jobba; att köpa afrikanska produkter (helst sådana som producerats på ett schysst sätt) och att rösta på politiker som har en lite mer nyanserad bild av verkligheten än biståndsreklamen ofta har.

 1. Jag vet hur vi gör! Precis det som Hungerprojektet gör. Istället för att se länder i fattigdom och hunger som ett problem ser vi resurser och möjligheter. Istället för att ge getter eller mediciner ger vi kunskap och stöd. Vi hjälper dem att enas runt en vision för sitt område och jobba mot den gemensamt. Dessutom kämpar vi för jämställdhet och hjälper folk ute i byarna att börja kommunicera med lägsta beslutsfattande instans i regeringen. Och det gör vi genom lokala eldsjälar, volontärer och anställda. Alla som är engagerade i Hungerprojektet är det alltså i sit eget land. Alltså Ugandier berättar och håller workshops för Ugandier och Gambier för Gambier.

  Det som gör HUngerprojektet till ett vinnande koncept och gör det långsiktigt är att vi inte kommer med färdigklippta lösningar och planer, utan vi uppmanar folk att sluta vänta på att någon annan ska komma och förbättra allt och får dem att inse att de kan göra det själva. Den som äger problemet äger också den bästa lösningen! Ofta behövs det bara lite peptalk! 🙂

  Kolla gärna mer på http://www.hungerprojektet.se/. Elin, jag har engagerat mig volontärt för den här organisationen, och på riktigt, den är huuur smart som helst!

  Skulle gärna prata med dig på telefon förresten, eller skype, nu när du är i Sverige. Fast jag hade visst inte ditt svenska nummer.. Men det går att ordna va?

  kramkalas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s