Hoppet

Temat de senaste veckorna, och framförallt den här helgen, har varit hoppet.

Otaliga etiopier hoppas på att få komma till USA och få ett bättre liv med mer jobb och mer pengar. Fler möjligheter. De som antingen har vunnit ett visum i det stora lotteriet eller kommit in i Obama-landet via en vanlig visumansökan ringer hem hit och berättar om det nya livet. Exakt samma fenomen finns också inom landet, barn och vuxna som vill slippa misären på landet och söker lyckan i storstaden istället. Ibland går det bra, väldigt ofta går det dåligt men oavsett vilket får de hemmavarande bara veta det fina, positiva och framgångsrika med Addis. Barnen som blivit hitrekryterade har dels inga pengar att åka hem för, men även om de hade det finns det en stolthet som hindrar sanningen från att komma fram. Kontrasten blir stor till planeringslivet, för när jag själv ska designa min vardag och vara min egen lyckas/kalenders smed, då lämnar jag inte så mycket utrymme till framtidstron.

Gräset är inte alltid grönare i USA eller Addis. Men parallellt med dessa trender går evighetshoppet som kulminerar i ‘egziabhier alle’ – Gud finns. Det ständigt närvarande hoppet som får människor att orka leva.

Hoppas!

4 tankar om “Hoppet

  1. Cynikern i mig, som hört för många misärberättelser om människor som sökt lyckan i stora staden eller fina landet och bara fått det värre, vill säga SLUTA HOPPAS! Stanna kvar där du är i stället.
    Men vad säger du, Elin, som är där? Är hoppet till välsignelse eller förbannelse i Etiopien?

  2. Ordspråket säger ju att ‘hoppet är det sista människan överger’. Utan hopp om ett bättre liv skulle vi nog inte orka fortsätta kämpa. *Det* kallas väl depression?

  3. bra med hopp, helt klart bättre om det är verklighets-/sanningsbaserat dock…

    (sen finns en gnutta hopp om att du flyttar in i kollektiv i örebro till hösten. med mig, tex.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s